Namen zijn lastig. Zeker als je in het buitenland zit. Ik weet er alles van sinds ik als allochtoon in Frankrijk zit. Van Arend-Jan kunnen de meeste Fransen absoluut geen gruyère maken, dus maak ik het voor medemens graag wat eenvoudiger. Noem me maar gewoon gezellig AJ of Jean, zeg ik dan. En dat werkt. Simpel. En het is logisch ook, want waarom zou ik hen opzadelen met een onuitspreekbare naam? Ik pas me wel aan. Net zo makkelijk.

Het kan echter ook andersom, ontdekte ik vandaag. Ontmoet Anousha Nzumé. Half Russisch, de andere helft uit Kameroen, geboren in Rusland en getogen in Nederland. Tot voor kort een BN-er met D status. Dat is dat mensen je misschien nog kunnen kennen uit Vrouwenvleugel, maar je vervolgens niets zinvols hebt gedaan. Een vergeten soapsterretje. Vanwege de Pietendiscussie maakte ze echter een comeback, met name na haar snif en janksessie op radio 1. Ook verscheen ze al eens bij Pauw en Witteman. Telkens met dezelfde boodschap: "Nederland is ver... *snik*...-schrik-ku-hu-luk", brulde ze. In ieder geval iets in die strekking, voor zover het is blijven hangen. Ik ben het bijna alweer vergeten gelukkig, behalve dat ik een racist ben uiteraard. Een geïnstitutionaliseerde.

Op zich kan je daarin meegaan, zoals zovelen, maar je kan ook achter je oren krabben en even verder kijken. En dan komt er ineens een geschiedenis naar boven. Onderwijs gehad op een Montessorischooltje,  in Amsterdam uiteraard en doet nu iets met theater en mensendingen. Ze heeft een exotische naam, een navenant kleurtje en zelfs een geadopteerd Surinaams kind die volgens haar eigen zeggen "nog donkerder is dan mezelf". Eentje die volgens haar niet eens meer bruin wil zijn, maar blijkbaar nog wel naar de intocht van de Sint en de Pieten wil. Maar mama kan niet mee, want die heeft een eigen agenda, waar een Zwarte Piet niet in past. Hartverscheurend, nietwaar?

Inderdaad, niet waar. Mevrouwtje Anousha Nzumé is geboren als Anna Senga Figee, op schoolbank.nl heet ze Anna Steijn en in een oude theaterproductie is ze terug te vinden als Anna Nzumé. En ze heeft een carrière als succesvolle goedopgeleide vrouw. Met een tintje. Want dat kan namelijk prima in Nederland. En ergens denk ik ook dat als je iets wil bereiken in een totaal verschrikkelijk "racistisch land" als Nederland,  je in principe nooit een naam als Anna Steijn -lekker Nederlands- verruilt voor Anousha Nzumé, tenzij een nieuwe rol of ambitie dat vereist.

Het gegoochel met de namen is in ieder geval wel makkelijk. Haar mannetje -dit is een vermoeden en anders zeker wel heel erg toevallig- reageert op deze pagina als Martijn Steijn en niet als Martijn Figee. Ook niet als Martijn Nzumé. Maar dat terzijde.

In ieder geval, het idee dat Anousha Nzumé gewoon een typetje is van actrice Anna Steijn kan ik moeilijk van me afzetten, met haar roze krokodillentranen. Het lag er gewoon te dik bovenop. Overacting. En daarom blijft ze een soapie. Want laten we wel wezen; de Pietendiscussie is ook niets anders dan een soapserie. Een trieste poging tot een realitysoap zelfs.  Popcorn anyone?