Grondrechten, religie, kunst, cultuur, politiek, democratie; Alles staat ter discussie. Nederland schudt op haar grondvesten. Een vulkaan staat op uitbarsten. Het westers liberale denken staat op springen. We zijn er klaar mee. Secularisme en nihilisme vieren hoogtijdagen. De Nederlander danst op de vulkaan. De Nederlander balanceert op het randje van de afgrond. Dansen tot we ten onder gaan. De ondergang zal onze redding zijn.

We staan niet alleen. In heel Europa steekt er een nieuw gevoel de kop op. Het oude systeem is intens verrot en functioneert niet langer. Europa gaat ten onder aan haar eigen succes. Succes die niet verdiend is, maar bij elkaar is gestolen, bedrogen en verzonnen. Gelijkheid, veiligheid en welvaart, het Europese gedachtegoed, zijn een leugen. Je hoeft maar om je heen te kijken om te beseffen dat verdeeldheid, corruptie en armoede de echte grote winnaars van deze tijd zijn.

Toch geeft de ondergang niet. Het geeft de richting aan waarin we ons bewegen. Afstand nemen van iets slechts, ook al is het zwaar, is altijd een nobel streven. We moeten eerst ten gronde gaan, alvorens we herboren overnieuw kunnen beginnen. We moeten de tragiek en vluchtigheid van ons bestaan weer weten te waarderen. We moeten af van de angsten aangepraat door overheden en religies. We moeten geconfronteerd worden met onze diepste instincten en ze overwinnen. We moeten weer mens worden en meer.

Dankzij ons moderne slavenbestaan leiden we aan chronische zinloosheid. Om mens te worden moeten we eerst dit doorzien. Juist dankzij het nihilisme kunnen we ontkomen aan het nihilisme. Het zal ons lot niet veranderen, maar we zullen wel weer leven. Leven is een kunst. Het is de kunst van jezelf opnieuw uitvinden en te ontwikkelen. Rijkdom en roem zijn betekeningsloos. Een kleine vonk en ze gaan in rook op. Alles is stro.

Het zullen tumultueuze tijden worden. Een herwaardering van alle normen en waarden. Mensen zullen verkrampt en geschokt vast willen houden aan het oude, ten koste van alles. Religieuze mensen zullen het vrije denken vervloeken. Onmachtige machthebbers zullen de slaven weer in het gareel willen brengen en de gevallen orde willen herstellen. De geest krijgt niemand echter terug in de fles.

De eerste tekenen van de aankomende paradigma shift dienen zich reeds aan. Overal weerklinkt protest tegen de status quo. We staan klaar om ons te ontdoen van de rijke heersende klasse. Het gezag van religies boet aan kracht in, verliest draagvlak, en hun onterecht verworven privileges worden afgenomen. De nieuwe mens eist gelijkwaardigheid. Goden moeten het toneel verlaten. Het vrije denken heeft de wet weer aan haar zijde weten te krijgen. Traditionele politieke partijen krijgen zware kritiek te verduren. Alle beloftes zijn gebroken. We zijn niemand nog langer iets verplicht.

We zijn toe aan iets nieuws en beters. We zijn toe aan iets groters.