Het valt niet mee om twee dagen een debat te volgen. Vooral niet als ze gelardeerd zijn met onzin. Ik heb ditmaal geluisterd naar wat ik wel hoorde en vooral wat achterwege bleef.

GODWIN


MAAR EERST DE GODWIN! "De EU heeft zorg gedragen voor veiligheid en oorlogen voorkomen". Niet letterlijk, maar daar kwam het op neer in het debat. Europa heeft oorlogen voorkomen. Onzin. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal heeft oorlogen voorkomen. Verder niets. Dat de EU geëvolueerd is uit de EGKS wil niet zeggen dat ze daarvoor credit kunnen nemen. Dat er met Europa een volgende Hitler is voorkomen is onzin.

Stabiliteitspact

Overdracht van macht was geen issue volgens Mark. We hebben immers met het stabiliteitspact al de soevereiniteit opgegeven. Hij vindt het toekennen van extra macht aan Europa noodzakelijk om overtreders te kunnen bestraffen. Gelul, we zijn zelf momenteel ook een overtreder met onze staatsschuld en economische groei. Maar dat zei hij niet. Pechtold attendeerde hem erop, maar we zijn volgens Mark niet in gevaar.

Merkel en Sarkozy zijn met hun nieuwe plan vergeten dat juist zijzelf degenen waren die zich niet aan de verdragen hielden. Nu pleiten ze voor strengere regelgeving. Vreemd. Duitslands staatsschuld zit nu zelfs al op 80% van het BBP. Dit heb ik niet gehoord met het debat.

Eurobonds

Eurobonds. Ze zijn nog geen issue. Toch komen ze eraan. Wat zijn ze dan? Geen woord over gerept. Toch zijn ze niet verschillend van de subprime-mortgages die een crisis in Amerika hebben veroorzaakt. Het is een schuldenpakket die bestaat uit CCC-junk-troep met een AAA stempeltje erop. De ECB maakt dit mogelijk op het moment dat alle lidstaten er garant voor zullen staan. We gaan de grootste zeepbel creëren als de ECB de macht krijgt.

AcceptGyros

Thieme was de enige met een heldere visie. Geld naar Griekenland helpt niet. Ze kunnen nu de schulden al niet betalen. Bezuinigingen helpt Grieken helemaal om zeep. Al het geld van Europa komt nooit meer terug.

Afschrijving

De focus ligt nu op het buitenland. Onze eigen huizenbubbel wordt rustig buiten beschouwing gelaten. Zo lang er niets verkocht wordt hoeft geen vastgoedinvesteerder iets af te schrijven. Zo werkt de wetgeving. Toch zijn veel bedrijven nu al failliet, omdat de cijfers in de boeken geen klap waard zijn.

Welvaart

In het debat werd er gerefereerd aan welvaart. Blijkbaar heeft dit begrip een nieuwe betekenis gekregen: BBP. In mijn optiek is welvaart te meten aan de armsten der samenleving. Zolang er voedselbanken zijn is er geen sprake van welvaart.

Gewoon een paar gedachten....